Ana Sayfa Eğitim, Gündem, Teknoloji, Yaşam 2 Nisan 2023 185 Görüntüleme

ZEYNEP EBBAR YAZIYOR TEKNOLOJİNİN YARARLARI KADAR ZARARLARIDA ÇOK İŞTE ZARARLARI ..

TEKNOLOJİNİN YARARLARI KADAR ZARARLARIDA ÇOK İŞTE ZARARLARI ..

Teknoloji: İnsanların ihtiyaçlarına yönelik araç ve gereçlerin üretilebilmesinde gerekli olan bilgi, yetenek, yöntem ve teknikler bütününe denir. Bu tanımdan yola çıkarak teknolojinin yararları üzerinde durmamız gerektiğini düşünebiliriz fakat bilinçli kullanılmadığı durumlarda teknolojinin zararları ile karşı karşıya kalıyoruz!

Teknolojinin yararları nelerdir, zararları nelerdir? Bu soruların cevapları ile teknoloji kullanımı deneyimini doğru tasarlamak mümkün.

Bilinçsizlikten bahsettiğimizde haliyle aklımıza ilk gelmesi gereken, çocuklardır. Bir yetişkinin teknolojiyi zararlı yönde kullanmasına “bilinçsizlik” diyebileceğimiz gibi “tercih” de diyebiliriz. Fakat çocuklar için “tercih” diyemeyiz. Çünkü çocuklar, teknolojik ürünleri zararlı yönde kullanırken kendilerine verdikleri zararın bilincinde değildirler.
Teknolojinin Zararları
1- Zihinsel Becerilerde Bozukluk
2- Sosyal Becerilerde Bozukluk

3- Öfke ve Korku

4- Teknoloji Bağımlılığı

5- Fiziksel Problemler

6- Zorbalık, İstismar ve Güvenlik Sorunları

Teknolojinin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

1) Kanser Hastalığı

Yapılan araştırmalara göre teknolojinin en büyük zararları arasında kanser hastalığı gelmektedir. Teknoloji kanser hastalığına neden olmaktadır. Özellikle telefonlarda yüksek olan sar değerleri kişide kanser hastalığına sebebiyet vermektedir. Teknolojinin en büyük zararları arasında görülür.

2) Görme Problemleri

Teknolojinin insana verdiği zararlardan görme problemleri gelmektedir. Aşırı derecede teknolojik aletler ile haşır neşir olan kişilerde bir takım görme problemleri nüksedebilir. Özellikle uzun süreli teknolojik aletler.

3) Boyun Ağrısı

Teknolojinin zararlarının yanında boyun ağrısı da vardır. Boyun ağrısı özellikle teknolojik aletler ile aşırı derecede meşgul olan kişilerde görülür. Örneğin sürekli olarak bilgisayar başında durmak aynı boyun pozisyonunda kalmak boyun ağrısına neden olmaktadır.in kullanımında hipermetrop ve miyop gelişimi başlayabilir.

4) Bağımlılık
Teknolojinin en büyük zararları arasında bağımlılık gelmektedir. Bağımlılık özellikle çocuklar başta olmak üzere yetişkinleri de tehdit etmektedir. Kişi sürekli olarak teknolojik aletlere bakma ihtiyacı hisseder. Bunun sonucunda da bağımlılık ortaya çıkar. Bağımlılık en büyük zararlardan bir tanesi olarak görülmektedir. Gündelik işlerinde dahi kişide bağımlılık belirtileri ortaya çıkmaktadır.

5) Sosyal Becerilerde Zorlanma

Kişide teknolojinin önemli zararları arasında sosyal becerilerde zorlanma görülmektedir. Örneğin çok fazla oyun oynayan bir çocukta sosyal becerilerinde bozulmalar yaşayabilir. Bu kişiler yeni bir kişi ile tanışırken içe kapanık olabilirler. Tamamen sanal dünyaya kendilerini adadıklarından dolayı gerçek hayatta gündelik işlerini yapmakta zorlanabilirler.

6) Öfke Kontrolü

Öfke kontrolünde bozukluk yine teknoloji bağımlılığının yanında görülmektedir. Teknolojinin zararları arasında öfke kontrolü problemi gelmektedir. Bu kişiler gün boyunca aşırı asabi olabilirler. Teknolojinin getirmiş olduğu bir doğal sonuç olarak görülmektedir.

Maddeler Halinde Teknolojinin Zararları

– Sürekli olarak teknoloji ile haşır neşir olan kişilerde iletişim bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

– Teknoloji fiziksel olarak duruş bozukluğu ve iskelet ağrılarına neden olur.

– Ruhsal ve psikolojik açıdan kişiyi etkiler.

– Dış dünya ile iletişim kurmasını engeller.

– Radyasyon yaydığından dolayı kansere sebebiyet verebilir.
Ama yinede teknolojiden vazgeçemiyoruz ..
Tüm teknoloji meraklılarına saygılarımla umarım teknoloji makalemi beyenmişinizdir.
ZEYNEP EBBAR ..

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster