Ana Sayfa Gündem, Kültür, Yaşam 14 Temmuz 2020 647 Görüntüleme

Prof. Erhan Afyoncu: Fatih, Ayasofya’daki mermeri sökmeye çalışan yeniçeriyi azarlamıştı!

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Afyoncu Teke Tek’te Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Milliyetçi-muhafazakar sağ kesimin önemli davalarından birinin de Ayasofya’nın camiye çevrilmesi olduğunun altını çizen Afyoncu, “Bu Türk muhafazakar sağın 70 yıllık rüyasının gerçekleşmesidir” diye konuştu.

Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin Yunanistan için hayal kırıklığı olduğunu belirten Afyoncu, dış dünyadaki yankılarına ilişkin olarak şunları söyledi: Yunanistan’ı üzerimize sürecekler öyle gözüküyor. UNESCO ile üzerimize gelecekler. Yunanistan biraz gürültü koparabilir ama etkili olmaz…

Ayasofya’nın içinde bulunan fresk ve mozaiklerin ibadete engel olup olmayacağıyla ilgili görüşlerini açıklayan Prof. Erhan Afyoncu konuşmasını şöyle sürdürdü: Bizim bugünkü anlayışımızla geçmişteki anlayış aynı değil. Mesela kapıda İmparator Hz. İsa’nın önünde eğiliyor. Hz. Meryem’in kucağında Hz. İsa var. Ayasofya’nın kubbesinde dört tane melek var. İlginçtir Fatih döneminde bu melekler duruyordu. Fosatti tamirata başlayınca bunların yüzünü kapatıyor. İmparatorluğunun dine bakışı zaman içinde değişime uğramış. Bu meleklerden bir tanesi Haluk Dursun Hoca’nın zamanında açılmıştı. Ayasofya’yı yabancılar 19. yüzyılda gezmeye başlıyor. O zamanlar yanlış işler oluyor. Abdülhamit Ayasofya Nizamnamesi yayınlıyor. 1710 yılında Ayasofya’nın çizimleri var kitapta. Meleklerin yüzü açık. Ayasofya’nın içinde bazı tasvirlerin durduğunu görüyorsunuz. Zaman içinde kapatılmış. Dönemin kaynakları Fatih döneminde kireçle kapatıldığını söylüyor. 19. yüzyılda birçok mozaiği mimar Fosatti kapatmış. Ayasofya’nın ana mekan kısmında namaz kılmaya engel olacak çok fazla tasvir yok.

İşte Fatih Altaylı’nın soruları ve Erhan Afyoncu’nun yanıtları:

PROF. DR. ERHAN AFYONCU: Türkiye’nin tartışma noktaları vardır. Uzun süre tartışılır, enerjimizi alır. Üniversitede başörtüsü tartışıldı 30 yıl.

FATİH ALTAYLI: Özal öncesinde böyle bir dönem yoktu.

“TÜRK SAĞININ ÖNEMLİ DAVALARINDAN BİRİYDİ”

AFYONCU: Özal’dan kaynaklanan bir şey değil. Sonradan karar alındı. Ben her zaman şunu söyledim, senelerce öğrencinin başörtüsünü tartışkı, üniversitenin kütüphanesi var mı diye sormadık. Arapça ezanın 1950 yılında Demokrat Parti yasağı kaldırdığında CHP de uyuyor. Burada da büyük bir karşı çıkma olmadı. Münferit oldu. Uzun süre niye böyle gitti? Türk sağının, milliyetçi-muhafazakar kesiminin önemli davalarından biriydi. Bizim üniversite gençlik yıllarımızda da Türk sağı her zaman Ayasofya’nın ibadete açılmasını isterdi. Bazıları namaz kılmak ister, götürülürdü. Cumhurbaşkanı, MHP, BBP olsun bu gelenek Ayasofya’nın cami olarak açılması konusunda hayalleri vardı. Necip Fazıl, Osman Yüksek Serdengeçti, Fahri Armaoğlu’na kadar dilekçeler vardı. Bursa’da 45 metrelik dilekçe toplanmış. Meclis’e verilmiş. Erzurum’dan dilekçe verilmiş. Gazeteler Ayasofya ekleri çıkarmış. Mehmet Şevket Eygi’nin çıkardığı ekler vardı

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster